Beoordelingen van Koepelkerk. (Kerk) in Eindhoven (Noord-Brabant).
Beschrijving
Informatie van Koepelkerk, Kerk in Eindhoven (Noord-Brabant)
Hier ziet u de locatie, openingstijden, populaire tijden, contact, foto's en echte beoordelingen door de gebruikers.
Deze plek heeft goede beoordelingen, dit betekent dat ze hun klanten goed behandelen en je zult je geweldig voelen met hun diensten, 100% aanbevolen!
Kaart
Beoordelingen van Koepelkerk
C. x.
Mooie kerk. In de zomermaanden kun je de toren op en genieten van het uitzicht. Ook het schildersatelier van Adam halverwege de trap is indrukwekkend. Aanrader.
s.
Een schitterende kerk in het prachtige Brabantse vestingplaatsje Willemstad. Op zaterdag middag open voor bezoek, je mag dan de kerktoren op. Doen want je kan dan genieten van een heel mooi uitzicht over Willemstad, de polders en het Hollands Diep.
G. V.
Koepelkerk is na een brand weer terug opgebouwd. Heeft toch een historisch karakter.
F. V. d. B.
Mooi gebouw met een unieke ronde vorm. Rondom de kerk is een begraafplaats met heel oude graven van belangrijke personen.
C. J.
Prachtige kerk, heel mooi gerestaureerd na de brand en goed onderhouden. Vriendelijke en behulpzame gastvrouw en gastheer die graag informatie geven over de historie en verschillende elementen van de kerk. Voor €1 kan de kerktoren beklommen worden met een mooi uitzicht over Willemstad. Bij de klim naar boven kwamen wij nog bij een atelier waar een schilder prachtige schilderijen maakt en ons vertelde over de verhalen achter de kunstwerken. Een echte aanrader!
L. D.
Heerlijk gewandeld,mooie kerk is zondag wel gesloten.
L. J. d. R.
De oudste kerk en tevens bezienswaardigheid van Willemstad is de Koepelkerk. Willemstad is een vestingstad in de gemeente Moerdijk aan het Hollandsdiep verlegde van het Harinvliet. Willemstad ligt tussen Fijnaart en Numansdorp . De oorspronkelijke naam van Willemstad is Ruigenhil. Vanaf 1584 werd de naam Willemstad gehanteerd, ter ere van de in dat jaar vermoorde Willem van Oranje. Hoewel de stad Willemstad in 1583 werd gesticht, gaan de eerste tekenen van bewoning van dit gebied vele duizenden jaren terug. In 1968 vond men bij de aanleg van de Deltawerken een circa 6.500 jaar oud eikenhouten beeldje: het Mannetje van Willemstad. De eerste signalen van duidelijke bewoning vinden pas vele eeuwen later plaats. Op 17 juni 1583 na de Slag bij Steenbergen namen de Spanjaarden Steenbergen in. Willem van Oranje liet Ruigenhil daarom versterken tot vesting. Na diens dood in 1584 verleende zijn zoon, Prins Maurits, de plaats in 1585 stadsrechten. Willems stad kreeg de officiële naam Willemstad. Bij de bouw van het dorp Ruigenhil in 1565 in de nieuw ontstane polder hoorde ook de aanleg van een kerkhof. Dit werd aangelegd in het verlengde van de Voorstraat. Er werd hierbij rekening gehouden met de bouw van een kerk. Echter, het geld hiervoor ontbrak voorlopig. Kerkdiensten, aanvankelijk rooms-katholiek maar na de invallen van de Watergeuzen protestant, werden gehouden in de gelagkamer van de gerechtsdienaar aan de Rinck van de kerckhove. In 1585 was er kennelijk al een eigen gebouwtje, daar de koster een rekening indient voor haken, hangen en sloten voor deur en venster van de kerk. Op 12 augustus 1586 beloofde prins Maurits een subsidie van 600 carolus gulden voor de bouw van een kerk. Het was echter in een periode dat Willemstad door zoveel oorlogslasten werd geplaagd, dat er niet aan gedacht kon worden om met de bouw van een kerk te beginnen. Het jaar daarop werd begonnen met de bouw van een raadhuis – in een eenvoudiger vorm dan we nu kennen – en waarin voorlopig de kerkdiensten gehouden konden worden. In oktober 1596 werden op het kerkhof opmetingen gedaan en werd het bouwwerk uitgezet. Het duurde tot 12 oktober 1601 voordat men aanstalten begon te maken met de bouw. Op 13 maart 1605 kreeg Cornelis Verhoeven van de magistraat te horen dat hij met het werk aan de toren, dat tot vier voet onder de galmgaten was gevorderd, moest stoppen. Waarschijnlijk werd hij te zwaar. In de zomer van 1605 werd de kap geplaatst en op 21 augustus 1607 werden de preekstoel en banken uit het stadhuis naar de nieuwe kerk gebracht, die kort daarop in gebruik is genomen.
Aan de zuidoostzijde werd in 1657 een houten consistorie gebouwd uit het legaat van Theuntje Penningsbrood voornamelijk bedoeld voor de armbedeling. Deze consistorie werd in 1694 vervangen door een stenen gebouwtje. Door prins Willem V werd in 1773 een orgel geschonken. De in 1789/1790 gerestaureerde kerk werd tijdens het beleg van 1793 door de beschietingen van de Fransen zwaar beschadigd. Ook in november 1944 leed de kerk zware oorlogsschade. In 1950, daags voordat de net herstelde kerk weer in gebruik zou worden genomen, brak er bij loodgieterswerkzaamheden brand uit. Van het gebouw bleven slechts de muren overeind staan. De kerk werd in dezelfde trant opgebouwd. Ter vervanging van de verbrande inventaris werd een preekstoel uit 1659 afkomstig uit de Herv. kerk te Hoogvliet en enkele banken uit omstreeks 1670 uit de nu afgebroken Herv. kerk te Graft verkregen.
De grote luidklok, in 1605 gegoten door Cornelis Ammeroy te Amsterdam, was door de val beschadigd en werd hergoten. De kleine klok uit 1588, gegoten door Thomas Both in Utrecht, werd na de brand niet meer in de kerk opgehangen, maar hangt nu op een klokkenstoel in de hal van het Mauritshuis.
In 1996/97 ging de Koepelkerk weer in de steigers voor een grondige restauratie. Ondanks alle rampen is er nog genoeg van historische waarde te bezichtigen. Vanaf mei tot en met september is de Koepelkerk elke zaterdag open van 14.00 - 17.00 uur. Op Tweede Pinksterdag en de landelijke Monumentendag van 10.00 - 17.00 uur.
P. B.
Reuze vriendelijk ontvangen tijdens “open huis” met orgelspel door enthousiaste vrijwilligers
B. '. H.
Tja... Dé kerk van Willemstad... De enige kerk in Willemstad... Karakteristiek dus wat moet ik er nog meer van zeggen...
E. K.
Een mooie kerk met een zeer lange historische waarde
M. K.
Op de toren geweest. Schitterend uitzicht over Willemstad.
S. H.
Ik exposeert hier in de maanden juni en juli met aquarellen.
K. C.
Prachtige kerk, open en goede organisten
t. r.
Een schitterend mooie en heel oud kerkje
B. M.
Mooi monument in prachtige stadje
p. g.
Mooi gebouw, prachtige omgeving.
N. B.
indrukwekkend
E. v. K.
H. S.
R. S.
Contact
Foto's
Alle
Kerkgebouw
Street view en 360
Video'S