Beoordelingen van Protestantse Kerk Hooge Zwaluwe. (Kerk) in Eindhoven (Noord-Brabant).
Protestantse Kerk Hooge Zwaluwe
Raadhuisstraat 3, 4927 AM Hooge Zwaluwe, Nederland
Beschrijving
Informatie van Protestantse Kerk Hooge Zwaluwe, Kerk in Eindhoven (Noord-Brabant)
Hier ziet u de locatie, openingstijden, populaire tijden, contact, foto's en echte beoordelingen door de gebruikers.
Deze plek heeft goede beoordelingen, dit betekent dat ze hun klanten goed behandelen en je zult je geweldig voelen met hun diensten, 100% aanbevolen!
Kaart
Beoordelingen van Protestantse Kerk Hooge Zwaluwe
L. J. d. R.
De geschiedenis van de Hooge Zwaluwe loopt parallel met die van Lage Zwaluwe, waarmee het samen de heerlijkheid Zwaluwe vormde.
Reeds in 1290 werd de naam voor het eerst genoemd als die Swaluw, in een oorkonde van Graaf Floris V van Holland. De heerlijkheid van de Zwaluwe werd door de Graaf van Holland in leen gegeven aan de familie Van Duivenvoorde. De bekendste persoon uit deze familie was Willem van Duivenvoorde, die Zwaluwe door koop had verworven. Hij stierf in 1353 en het bezit van Zwaluwe ging over op Jan II van Polanen, Heer van Breda. Bij diens dood in 1378 ging het bezit van Zwaluwe over op Jan III van Polanen en vervolgens op diens dochter, Johanna van Polanen, die in 1403 trouwde met Engelbrecht I van Nassau. Aldus werd Zwaluwe Nassaus bezit. Ook nu nog draagt Koning Willem-Alexander door de vele historische banden van de Oranjes met de dorpen de titel: Heer van Hooge en Lage Zwaluwe. Het huidige dorp is waarschijnlijk in de loop van de 16e eeuw ontstaan, langs de westdijk van de door de Sint-Elisabethsvloed van 1421 overstroomde Grote Waard, waar later de Emiliapolder opnieuw is ingedijkt. Er is een Onderstraat die parallel aan de Raadhuisstraat onderlangs de dijk liep.
In 1611 kwam Zwaluwe in bezit van Frederik Hendrik. Hij zorgde ervoor dat Hooge Zwaluwe in 1639 een protestantse kerk kreeg, een centraalbouw ontworpen door Jacob van Campen.
In 1865 werd tussen Hooge Zwaluwe en Helkant de katholieke Sint-Willibrorduskerk gebouwd, een zaalkerk in eenvoudige neogotische stijl. Rondom deze kerk ontwikkelde zich hierna een tweede, vooral door katholieken bewoonde dorpskern, aanvankelijk als een lintbebouwing langs de Kerkdijk. Aanvankelijk was de Willibrorduskerk een dochterkerk van de parochiekerk van Lage Zwaluwe, maar al in 1867 werd Hooge Zwaluwe een zelfstandige parochie.
In 1997 werd de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe met een aantal andere gemeenten samengevoegd tot de gemeente Made, die later Drimmelen ging heten. Over de eerste dus oudste kerk is weinig bekend, men denkt dat ca 1483 de Bouw van de eerste (RK) kerk plaatsvond. Dat was dus nog in de middeleeuwen en was iedereen katholiek. Toen volgde de reformatie en van 1639-1641 de bouw van (NH) kerk plus toren, als gift van Pr Frederik Hendrik. Het grondplan van de kerk vormt een kruis met gelijke armen.Het bestaat uit een middenvierkant, het schip, met een aan alle zijden even diepe uitbouw. Dubbele hoekberen met een gebogen oplopende lijn steunen het hogere middendeel. De zijbouwen sluiten tegen het centrale deel aan en zijn van schuin oplopende lessenaarsdaken voorzien. Een open houten toren of "bellefroy" bekroont het gebouw. In het kort nog wat jaartalen, eerste restauratie in 1859, geheel uitgebrand in 1911 en bij de herbouw gewijzigd, open koepel op het pyramidale dak uit 1912. En na oorlogsschade gerestaureerd in 1951, 1956 nieuw mechanisch uurwerk
1964 nieuwe luidstoel voor luidklok en 1986 geheel gerestaureerd. Iedere zondag zijn er vanaf 10 uur diensten en kan men de kerk bezichtigen, er is ook een website.
R. d. J.
Fijne plek om te zijn...
T. M.
Fijne gemeente.
G. C.
De toekomst?!
J. W.
Mooie kerk
a. s.
S. v.
R. H.